Page 121 - ATLETİZM 12
P. 121
3 3
ATLAMALAR ATLAMALAR
3.3. Sırıkla Yüksek Atlama B) Yaklaşma Koşusu ve Sırığın Taşınması: Koşunun amacı sıçrama ve sırığı saplama evresi için en
Atletin bir sırık yardımıyla atlama çıtasının üzerinden geçmesi esasına dayanan atletizm branşıdır. yüksek hıza ulaşmaktır. Koşu mesafesi 40 m’dir. kadardır. Koşu sırasında atletin bacakları, kısa mesafe
Uygulama bakımından daha zor ve karışıktır. Atlet hızla koşarken elinde taşıdığı sırığı (Görsel 3.34) koşucuları, gövdesi de engel koşucuları gibi hareket etmelidir. Verimli bir yaklaşma koşusu için koşu me-
atlama minderi ve geçme çıtasının önünde bulunan sırık saplama kazanına dayamak suretiyle havalanır safesi, atletin hızı gibi faktörlerin yanında koşunun temposu ve sağlamlığı da önemlidir. Atlet sırığı taşırken
ve belli bir yükseklikte bulunan çıtanın üzerinden geçerek minderin üzerine düşer. Sırıkla atlayan atletlerin sırığın ucunu sağa sola savurmamaya dikkat etmelidir.
sprinterler kadar süratli, üç adım atlayıcılar gibi sıçrayabilen, koordinasyon becerileri yüksek, kol, omuz ve Sırık; alçak, orta ve düşük taşıma olarak üç şekilde taşınır.
karın kasları kuvvetli ve aynı zamanda cesur olmaları gereklidir. Atlayıcılar, bir çeşit akrobasi olan sırıkla • Alçak taşıma: Sırığın uç kısmının yüksekliği atletin baş seviyesinin altındadır.
atlamada başarılı olabilmek için koordinasyon becerilerini ve motorik özelliklerini uyum içinde kullanmalıdır. • Orta taşıma: Sırığın uç kısmı atletin baş hizasındadır.
• Yüksek taşıma: Sırığın uç kısmı atletin baş seviyesinin üstündedir (Görsel 3.36).
Görsel 3.34: Sırıkla yüksek atlayan atlet
Görsel 3.36: Yaklaşma koşusu
3.3.1. Sırıkla Yüksek Atlama Tekniğinin Evreleri
Sırıkla atlama tekniğini altı bölüme ayırarak inceleyebiliriz. Bunlar: C) Sırığın Saplanması: Sırıkla atlamanın en önemli bölümüdür. Saplama, sıçrama noktasından beş
a) Sırığın tutuluşu koşu adım önce sırığın ucu aşağıya indirilerek başlar. Sırığın aşağı kısmında (saplama kısmı tarafında)
b) Yaklaşma koşusu ve sırığı taşıma olan kol dirsekten bükülüyken yukarı kısımda olan kol gergindir. Atlet, sırığı vücudu ortalayacak şekilde
c) Sırığın saplanması baş hizasına kadar kaldırır (Görsel 3.37). Atlet sıçrama noktasına ulaşınca sırığı saplama kazanına sokar
ç) Sıçrama ve sırığın esnemesi ve kazanın arka setine dayanmasını sağlar. Bu durumda sırığın yukarı kısmındaki kol, sıçrama bacağının
d) Sallanma ve geriye yuvarlanma topuğuyla aynı doğrusal çizgi üzerinde olmalıdır.
e) Çekme
f ) Çıtayı geçme, sırıktan ayrılma ve konma
A) Sırığın Tutuluşu: Sırık, baş ve işaret parmakları arasına yerleştirilirken diğer parmaklar sırığı
kavrayacak şekilde olmalıdır. Ellerin arasındaki genişlik atletin omuz genişliği kadardır. Sağlak olan atletler
sağ elleriyle sırığı daha üst noktadan (sırığın vücuda yakın yerinden) kavrarken sol el sırığın biraz daha alt
kısmına yerleştirilir. (Görsel 3.35).
Görsel 3.35:Sırık tutuluşu Görsel 3.37: Sırığın saplanması
118 119