Page 121 - ATLETİZM 12
P. 121

3                                                                                                             3


 ATLAMALAR                                                                         ATLAMALAR


 3.3. Sırıkla Yüksek Atlama   B) Yaklaşma Koşusu ve Sırığın Taşınması: Koşunun amacı sıçrama ve sırığı saplama evresi için en
 Atletin  bir  sırık  yardımıyla  atlama  çıtasının  üzerinden  geçmesi  esasına  dayanan  atletizm  branşıdır.   yüksek hıza ulaşmaktır. Koşu mesafesi 40 m’dir. kadardır. Koşu sırasında atletin bacakları, kısa mesafe
 Uygulama  bakımından  daha  zor  ve  karışıktır.  Atlet  hızla  koşarken  elinde  taşıdığı  sırığı  (Görsel  3.34)   koşucuları, gövdesi de engel koşucuları gibi hareket etmelidir. Verimli bir yaklaşma koşusu için koşu me-
 atlama minderi ve geçme çıtasının önünde bulunan sırık saplama kazanına dayamak suretiyle havalanır   safesi, atletin hızı gibi faktörlerin yanında koşunun temposu ve sağlamlığı da önemlidir. Atlet sırığı taşırken
 ve belli bir yükseklikte bulunan çıtanın üzerinden geçerek minderin üzerine düşer. Sırıkla atlayan atletlerin   sırığın ucunu sağa sola savurmamaya dikkat etmelidir.
 sprinterler kadar süratli, üç adım atlayıcılar gibi sıçrayabilen, koordinasyon becerileri yüksek, kol, omuz ve   Sırık; alçak, orta ve düşük taşıma olarak üç şekilde taşınır.
 karın kasları kuvvetli ve aynı zamanda cesur olmaları gereklidir. Atlayıcılar, bir çeşit akrobasi olan sırıkla   • Alçak taşıma: Sırığın uç kısmının yüksekliği atletin baş seviyesinin altındadır.
 atlamada başarılı olabilmek için koordinasyon becerilerini ve motorik özelliklerini uyum içinde kullanmalıdır.  • Orta taşıma: Sırığın uç kısmı atletin baş hizasındadır.
               • Yüksek taşıma: Sırığın uç kısmı atletin baş seviyesinin üstündedir (Görsel 3.36).

























 Görsel 3.34: Sırıkla yüksek atlayan atlet
                                              Görsel 3.36: Yaklaşma koşusu
 3.3.1. Sırıkla Yüksek Atlama Tekniğinin Evreleri
 Sırıkla atlama tekniğini altı bölüme ayırarak inceleyebiliriz. Bunlar:  C) Sırığın Saplanması: Sırıkla atlamanın en önemli bölümüdür. Saplama, sıçrama noktasından beş
 a) Sırığın tutuluşu   koşu adım önce sırığın ucu aşağıya indirilerek başlar. Sırığın aşağı kısmında (saplama kısmı tarafında)
 b) Yaklaşma koşusu ve sırığı taşıma   olan kol dirsekten bükülüyken yukarı kısımda olan kol gergindir. Atlet, sırığı vücudu ortalayacak şekilde
 c) Sırığın saplanması   baş hizasına kadar kaldırır (Görsel 3.37). Atlet sıçrama noktasına ulaşınca sırığı saplama kazanına sokar
 ç) Sıçrama ve sırığın esnemesi  ve kazanın arka setine dayanmasını sağlar. Bu durumda sırığın yukarı kısmındaki kol, sıçrama bacağının
 d) Sallanma ve geriye yuvarlanma   topuğuyla aynı doğrusal çizgi üzerinde olmalıdır.
 e) Çekme
 f ) Çıtayı geçme, sırıktan ayrılma ve konma

 A)  Sırığın  Tutuluşu:  Sırık,  baş  ve  işaret  parmakları  arasına  yerleştirilirken  diğer  parmaklar  sırığı
 kavrayacak şekilde olmalıdır. Ellerin arasındaki genişlik atletin omuz genişliği kadardır. Sağlak olan atletler
 sağ elleriyle sırığı daha üst noktadan (sırığın vücuda yakın yerinden) kavrarken sol el sırığın biraz daha alt
 kısmına yerleştirilir. (Görsel 3.35).





















 Görsel 3.35:Sırık tutuluşu                  Görsel 3.37: Sırığın saplanması



 118                                                                                            119
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126