Page 49 - ATLETİZM 12
P. 49

1                                                                                                             1


 KOŞULAR                                                                               KOŞULAR


 Maraton Koşusu Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
 Maraton koşusunda (Görsel 1.39) atletlerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar:  UYGULAMA: AEROBİK DAYANIKLILIĞIMI GELİŞTİRİYORUM!
 •  Adımların kısa olması
 •  Dizlerin yerden az kalkması
             Açıklama
 •  Ayağın orta bölümüyle yere basması
                Bu etkinlikte aerobik dayanıklılığı geliştirmeye yönelik uygulama çalışması yapılacaktır (Görsel 1.40).
 •  Koşu esnasında gövdenin dik pozisyonda tutulması
 •  Kolların ileriye ve geriye fazla hareket etmemesi   Hazırlık
 •  Koşarken nabzını artıracak ani hareketler yapmaması  Uygulamayı öğretmeninizin rehberliğinde okulunuzdaki sahalarda veya yakınınızda bulunan atletizm
 •  Temponun iyi ayarlanması ve tempoya uygun nefes alınıp verilmesi  sahasında yapınız. 15 dakika genel ve özel ısınma hareketlerini yapınız. Uygulamayı yapacağınız yeri
             belirleyerek başlangıç ve bitiş noktalarını işaretleyiniz.
                Not: Gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra uygulamaya başlayınız!
             Uygulama
                • Çalışma için başlangıç noktası belirleyiniz.
                • Öğretmeninizin komutuyla %40 tempoyla koşuya başlayınız.
                • Temponuzu korumaya dikkat ediniz ve 30 dakika ara vermeden koşunuz.
                • Koşu sırasında öğretmeninizin dönütlerine dikkat ediniz.
                • Soğuma egzersizleri yaparak çalışmayı bitiriniz.

































 Görsel 1.39: Maraton koşusundan görünüm








 Etkinlik



 Bilgi:  Maraton  koşusunda  atletler  ortalama  3000  kalori  harcarlar.  Atletlerin  enerji  ihtiyaçlarının
 giderilebilmesi için 5 km’de bir bulunan beslenme istasyonlarında çeşitli yiyecek ve içecekler vardır.
     Sizce  atletlerin  enerji  ihtiyaçlarını  karşılamak  için  kullanılan  besinlerin  ne  gibi  özellikleri  olmalıdır?
 Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
                                               Görsel 1.40: Etkinlik görseli



 46                                                                                              47
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54