Page 56 - SPOR VE BESLENME 11
P. 56
E
VİTAMİNİ
FAYDALARI
Yağda çözünen ve pek çok kanser türünü önleyen önemli bir vitamindir. Dolaşım sistemine etki eder.
Hücre yenilenmesini sağlar. Antioksidandır. Pıhtılaşmayı önleyip kolesterolü düzenleyerek kalp ve da-
mar hastalıkları riskini azaltır. Kan dolaşımını düzenler. Tansiyonu düşürür, kılcal damar rahatsızlıkla-
rını önler. Solunum yolları ve bağışıklık sistemi hastalıklarını önler. A vitamininin emilimine yardımcı
olur. Toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Hafıza kaybını önler. Hücre zarında antioksidan etkisi sağlar. Yara
izlerini onarır ve düzeltir. Bacak kramplarını hafif etir.
EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
NELER OLUR?
Günlük besinler içinde yeterli miktarda bulunduğundan yetersizlik belirtilerine çok fazla rastlanmaz.
E vitamini eksikliği; kısırlığa, kalp rahatsızlıklarına, kaslarda yorgunluğa, kansızlığa, göz bozuklukla-
rına, karaciğer hastalıklarına, kırmızı kan hücrelerinin hızlı parçalanmasına ve açılan yaraların geç
kapanmasına neden olur.
Aşırı alındığında zararlı etkisi görülmemiştir.
HANGİ BESİNLERDE
BULUNUR?
Bitkisel yağlar, tahıl taneleri, yağlı tohumlar, soya, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde bulunur
(Görsel 1.48).
a) Bitkisel yağ (zeytin yağı) b) Tahıl taneleri c) Soya
ç) Kabak d) Baklagil (kuru fasulye)
Görsel 1.48: E vitamini içeren besinler
GÜNLÜK
GEREKSİNİM
MİKTARI
Günlük ihtiyacı yetişkin erkeklerde 10 mg, kadınlarda 8 mg ve çocuklarda 3-10 mg arasında değiş-
mektedir.
54 BESLENME VE BESİN ÖGELERİ