Page 59 - SPOR VE BESLENME 11
P. 59
B2
VİTAMİNİ
Ribof avin
FAYDALARI
B vitaminlerinin ikincisi olarak adlandırılan B2 vitamini, proteinlerin metabolize edilmesinde ve sen-
tezlenmesinde yardımcı rol üstlenir. Çok sayıda enzimin çalışmasında kullanılan önemli bir vitamin-
dir. Metabolizmanın sağlıklı işlemesinde etkilidir. Diğer B vitaminleriyle beraber vücut derisini koru-
maktadır. Normal pişirme usulleri ile kaybolmaz fakat ışığa karşı dayanıksızdır.
EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
NELER OLUR?
Fazla alındığında ağız çevresi, yüz ve deride bazı bozukluklar görülür. Derinin ışığa karşı alerjik tavır
alması ve kızarması gibi etkiler görülür. Sinir sisteminde bozukluklar ve anemi görülebilir. Gözde yan-
ma ve kızarıklıklar görülebilir.
Kaynakları bol olduğu için eksikliği çok nadirdir.
HANGİ BESİNLERDE
BULUNUR?
Süt, karaciğer, böbrek, ıspanak, kuru fasulye, balık, yumurtada bulunur (Görsel 1.51).
a) Süt b) Böbrek c) Ispanak
ç) Kuru fasulye d) Balık e) Yumurta
Görsel 1.51: B2 vitamini içeren besinler
GÜNLÜK
GEREKSİNİM
MİKTARI
Büyümenin hızlı olduğu çocukluk döneminde gereksinimi fazladır. Vücutta depo edilmediği için
günlük olarak alınması gerekmektedir. İhtiyacın üzerinde alındığı zaman idrarla atımı fazladır. B2 vi-
tamini ihtiyacı her 1.000 kalori için 0.6 mg’dır.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 57