Page 59 - SPOR VE BESLENME 11
P. 59

B2
                VİTAMİNİ

                Ribof avin


                      FAYDALARI

                             B vitaminlerinin ikincisi olarak adlandırılan B2 vitamini, proteinlerin metabolize edilmesinde ve sen-
                             tezlenmesinde yardımcı rol üstlenir. Çok sayıda enzimin çalışmasında kullanılan önemli bir vitamin-
                             dir. Metabolizmanın sağlıklı işlemesinde etkilidir. Diğer B vitaminleriyle beraber vücut derisini koru-
                             maktadır. Normal pişirme usulleri ile kaybolmaz fakat ışığa karşı dayanıksızdır.

                EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
                      NELER OLUR?

                             Fazla alındığında ağız çevresi, yüz ve deride bazı bozukluklar görülür. Derinin ışığa karşı alerjik tavır
                             alması ve kızarması gibi etkiler görülür. Sinir sisteminde bozukluklar ve anemi görülebilir. Gözde yan-
                             ma ve kızarıklıklar görülebilir.
                             Kaynakları bol olduğu için eksikliği çok nadirdir.


                    HANGİ BESİNLERDE
                       BULUNUR?

                             Süt, karaciğer, böbrek, ıspanak, kuru fasulye, balık, yumurtada bulunur (Görsel 1.51).
















                                       a) Süt                     b) Böbrek                   c) Ispanak













                                    ç) Kuru fasulye                d) Balık                  e) Yumurta

                                                          Görsel 1.51: B2 vitamini içeren besinler
                        GÜNLÜK
                      GEREKSİNİM
                        MİKTARI
                             Büyümenin  hızlı  olduğu  çocukluk  döneminde  gereksinimi  fazladır. Vücutta  depo  edilmediği  için
                             günlük olarak alınması gerekmektedir. İhtiyacın üzerinde alındığı zaman idrarla atımı fazladır. B2 vi-
                             tamini ihtiyacı her 1.000 kalori için 0.6 mg’dır.








                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64