Page 63 - SPOR VE BESLENME 11
P. 63

B9
                VİTAMİNİ
                 Folik Asit

                  Folasin
                      FAYDALARI


                             Folik asit, B12 vitamini ile birlikte hücre çoğalmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı vücudun neredeyse
                             bütün faaliyetlerini etkiler. Vücudumuzda devamlı olarak bazı hücreler ölür ve yerine yenileri yapılır.
                             Mesela kırmızı kan hücrelerinin ömrü 120 gündür. Bu sürenin sonunda ölürler, yerine yenileri yapılır.
                             İşte bu yeni hücrelerin yapımı için folik asit gereklidir. Proteinlerin yapımında, RNA ve DNA'nın sentez-
                             lenmesinde etken görev alır. Kan hücrelerinin yapımında etkilidir ve kansızlığı önlemede önemli rolü
                             vardır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Büyümede, sinir sisteminin düzeninde, bağırsakların
                             düzenli fonksiyonunda etkilidir.


                EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
                      NELER OLUR?


                             B9 vitamini eksikliğinin en belirgin etkisi, hücre yapılamaması nedeniyle "megaloblastik anemi" adı
                             verilen kansızlık hastalığının meydana gelmesidir. Fakat araştırmalar göstermiştir ki folik asit eksik-
                             liğinde aşağıda belirtilen birçok hastalığın görülme riski artmaktadır. Bu hastalıklar; Alzheimer, ate-
                             roskleroz, kalp krizi, inme, osteoporoz, depresyon, bunama, yarık dudak ve damak, yaşlılık, işitme
                             kaybı, nöral tüp defekti ve rahim ağzı, kolon, meme, kan, pankreas kanserleridir. Yapılan araştırmalar,
                             folik asit desteğinin bu hastalıkların oluşma riskini azalttığını göstermiştir. Folik asidin bu etkisi; B12,
                             B6 vitaminleri ve metiyonin ile birlikte alındığında daha da artmaktadır. Folik asit eksikliğinde homo-
                             sistein seviyesi artar. Bu da kalp-damar hastalıklarının oluşma riskini artırır.

                             Fazlalığı genellikle büyük etkiler oluşturmaz. Ancak deride kabarma, kızarma ve kaşıntı oluşabilir.


                    HANGİ BESİNLERDE
                       BULUNUR?

                             Yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak gibi), narenciye, baklagiller ve tam işlenmemiş
                             tahıl ürünlerinde bulunur (Görsel 1.55).








                                  a) Yumurta sarısı
                                                                                        b) Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak)






                                                                 c) Baklagiller






                                    ç) Narenciye                                               d) Ekmek
                                                          Görsel 1.55: B9 vitamini içeren besinler
                        GÜNLÜK
                      GEREKSİNİM
                        MİKTARI

                             Günlük ihtiyacı, yetişkin erkekler ve kadınlarda 400 mcg’dır.




                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  61
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68