Page 66 - SPOR VE BESLENME 11
P. 66

C

           VİTAMİNİ
           Askorbik
              Asit

                 FAYDALARI

                       Kaslarda esneklik ve gücü artırır. Nezle ve grip gibi enfeksiyonlara karşı direnci artırır. C vitamini güçlü
                       bir antioksidandır, hücreleri serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllere karşı korur. Bu etkisini
                       E vitamini ile birlikte gösterir. Kılcal damarların geçirgenliğini azaltır. Balık, margarin ve süt gibi yağ
                       ihtiva eden yiyecekleri oksijen etkisi sonucu bozulmaya karşı korur. Akne ve cilt güzelliği için diğer
                       etken vitamin kombineleriyle beraber etkilidir (A ve E vitamini ile çinko). Yüksek dozda alındığında
                       doğal aspirin etkisi gösterir. Dokuların sağlığını korur.

           EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
                NELER OLUR?

                       C vitamini eksikliğinin en önemli belirtileri; diş eti kanamaları, eklem ağrıları, enfeksiyonlara karşı di-
                       rencin düşmesi, yorgunluk, iştahsızlık, kas ağrıları, nefes alıp verme zorluğu ve çarpıntıdır. C vitamini
                       eksikliğinde deride kanamalar meydana gelir. Eksikliği uzun süre devam ederse “skorbüt” adı verilen
                       ve şiddetli diş eti kanamalarının görüldüğü hastalık ortaya çıkar. Enfeksiyonlar ve ateş artar. Mide ve
                       bağırsak kanserleri riski yükselir.

                       Fazlalığında böbrek taşı oluşumu artar.



              HANGİ BESİNLERDE
                 BULUNUR?

                       Suda eriyen diğer vitaminlere kıyasla hayvansal ve bitkisel dokularda daha bol miktarda bulunur.
                       Depo edilmez fakat dokulardaki miktarı fazladır. Narenciye, domates, yeşil yapraklı sebzeler, karna-
                       bahar, kivi, kırmızı ve yeşil biberde bol miktarda bulunur (Görsel 1.58, 1.59).
















                           a) Narenciye                 b) Domates                 c) Yeşil yapraklı sebzeler













                             ç) Karnabahar                 d) Kivi                     e) Biber



                                                     Görsel 1.58: C vitamini içeren besinler






      64  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71