Page 66 - SPOR VE BESLENME 11
P. 66
C
VİTAMİNİ
Askorbik
Asit
FAYDALARI
Kaslarda esneklik ve gücü artırır. Nezle ve grip gibi enfeksiyonlara karşı direnci artırır. C vitamini güçlü
bir antioksidandır, hücreleri serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllere karşı korur. Bu etkisini
E vitamini ile birlikte gösterir. Kılcal damarların geçirgenliğini azaltır. Balık, margarin ve süt gibi yağ
ihtiva eden yiyecekleri oksijen etkisi sonucu bozulmaya karşı korur. Akne ve cilt güzelliği için diğer
etken vitamin kombineleriyle beraber etkilidir (A ve E vitamini ile çinko). Yüksek dozda alındığında
doğal aspirin etkisi gösterir. Dokuların sağlığını korur.
EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
NELER OLUR?
C vitamini eksikliğinin en önemli belirtileri; diş eti kanamaları, eklem ağrıları, enfeksiyonlara karşı di-
rencin düşmesi, yorgunluk, iştahsızlık, kas ağrıları, nefes alıp verme zorluğu ve çarpıntıdır. C vitamini
eksikliğinde deride kanamalar meydana gelir. Eksikliği uzun süre devam ederse “skorbüt” adı verilen
ve şiddetli diş eti kanamalarının görüldüğü hastalık ortaya çıkar. Enfeksiyonlar ve ateş artar. Mide ve
bağırsak kanserleri riski yükselir.
Fazlalığında böbrek taşı oluşumu artar.
HANGİ BESİNLERDE
BULUNUR?
Suda eriyen diğer vitaminlere kıyasla hayvansal ve bitkisel dokularda daha bol miktarda bulunur.
Depo edilmez fakat dokulardaki miktarı fazladır. Narenciye, domates, yeşil yapraklı sebzeler, karna-
bahar, kivi, kırmızı ve yeşil biberde bol miktarda bulunur (Görsel 1.58, 1.59).
a) Narenciye b) Domates c) Yeşil yapraklı sebzeler
ç) Karnabahar d) Kivi e) Biber
Görsel 1.58: C vitamini içeren besinler
64 BESLENME VE BESİN ÖGELERİ