Page 65 - SPOR VE BESLENME 11
P. 65
B15
VİTAMİNİ
Pangamik
Asit
FAYDALARI
Karaciğeri korur. Özellikle siroz hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır. Hücrenin yaşam süresini uza-
tarak canlılık kazandırır. Laktat seviyesini düşürür, yükselmesini engeller. Protein sentezlenmesine
yardımcı olur. Kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesinde yardımcı rol oynar. Yorgunluğu azaltır.
Dokularda oksijenin yenilenmesine yardımcı olur.
EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
NELER OLUR?
Eksikliği sinirsel sorunlara, kalp hastalığının ilerlemesine ve dokulardaki oksijen azalmasına neden
olur.
Fazlalığında nadiren de olsa mide bulantısı görülebilir.
HANGİ BESİNLERDE
BULUNUR?
Esmer pirinç, susam, bal kabağı çekirdeği ile bazı gıdaların tohumunda bulunur (Görsel 1.57).
a) Esmer pirinç
b) Susam
c) Bal kabağı çekirdeği
Görsel 1.57: B15 vitamini içeren besinler
GÜNLÜK
GEREKSİNİM
MİKTARI
Günlük B15 vitamini ihtiyacı 50-200 mg’dır. Bir avuç kabak çekirdeği günlük B15 ihtiyacını karşı-
lamaktadır.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 63