Page 65 - SPOR VE BESLENME 11
P. 65

B15

                VİTAMİNİ
                Pangamik
                    Asit

                      FAYDALARI

                             Karaciğeri korur. Özellikle siroz hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır. Hücrenin yaşam süresini uza-
                             tarak canlılık kazandırır. Laktat seviyesini düşürür, yükselmesini engeller. Protein sentezlenmesine
                             yardımcı olur. Kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesinde yardımcı rol oynar. Yorgunluğu azaltır.
                             Dokularda oksijenin yenilenmesine yardımcı olur.


                EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
                      NELER OLUR?

                             Eksikliği sinirsel sorunlara, kalp hastalığının ilerlemesine ve dokulardaki oksijen azalmasına neden
                             olur.

                             Fazlalığında nadiren de olsa mide bulantısı görülebilir.

                    HANGİ BESİNLERDE
                       BULUNUR?

                             Esmer pirinç, susam, bal kabağı çekirdeği ile bazı gıdaların tohumunda bulunur (Görsel 1.57).



















                                        a) Esmer pirinç
                                                                                            b) Susam












                                                               c) Bal kabağı çekirdeği

                                                         Görsel 1.57: B15 vitamini içeren besinler

                        GÜNLÜK
                       GEREKSİNİM
                        MİKTARI


                             Günlük B15 vitamini ihtiyacı 50-200 mg’dır. Bir avuç kabak çekirdeği günlük B15 ihtiyacını karşı-
                             lamaktadır.






                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  63
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70