Page 57 - SPOR VE BESLENME 11
P. 57

K

                VİTAMİNİ

                      FAYDALARI

                             Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Karaciğerdeki yağlanmayı ve
                             büyümeyi önleyici bir etkiye sahiptir.

                EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
                      NELER OLUR?

                             Eğer vücutta K vitamini eksikliği olursa kandaki pıhtılaşmanın azalmasına bağlı olarak idrar yolların-
                             da, sindirim sisteminde, akciğerde, deride ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilmektedir.

                             Çok sık karşılaşılmasa da bazen vücutta K vitamini fazlalığı görülebilir. Terleme ve göğüste sıkışma
                             gibi belirtiler gösterir. Kanda fazla pıhtılaşma sonucunda damar tıkanıklığı oluşması ve karaciğer
                             fonksiyonlarının bozulması gibi sorunlar görülebilmektedir.
                   HANGİ BESİNLERDE
                       BULUNUR?

                             Karaciğer, balık, kuru baklagiller, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerde bulunur (Görsel 1.49).















                                              a) Karaciğer                             b) Balık


















                                             c) Kuru baklagiller                  ç) Yeşil yapraklı sebzeler



                                                          Görsel 1.49: K vitamini içeren besinler

                        GÜNLÜK
                      GEREKSİNİM
                        MİKTARI
                             Günlük ihtiyacı yetişkin erkeklerde 80 mcg, kadınlarda 65 mcg, bebeklerde 5-10 mcg, çocuklarda
                             15-20 mcg’ dır.








                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  55
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62