Page 57 - SPOR VE BESLENME 11
P. 57
K
VİTAMİNİ
FAYDALARI
Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Karaciğerdeki yağlanmayı ve
büyümeyi önleyici bir etkiye sahiptir.
EKSİKLİĞİ VE FAZLALIĞINDA
NELER OLUR?
Eğer vücutta K vitamini eksikliği olursa kandaki pıhtılaşmanın azalmasına bağlı olarak idrar yolların-
da, sindirim sisteminde, akciğerde, deride ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilmektedir.
Çok sık karşılaşılmasa da bazen vücutta K vitamini fazlalığı görülebilir. Terleme ve göğüste sıkışma
gibi belirtiler gösterir. Kanda fazla pıhtılaşma sonucunda damar tıkanıklığı oluşması ve karaciğer
fonksiyonlarının bozulması gibi sorunlar görülebilmektedir.
HANGİ BESİNLERDE
BULUNUR?
Karaciğer, balık, kuru baklagiller, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerde bulunur (Görsel 1.49).
a) Karaciğer b) Balık
c) Kuru baklagiller ç) Yeşil yapraklı sebzeler
Görsel 1.49: K vitamini içeren besinler
GÜNLÜK
GEREKSİNİM
MİKTARI
Günlük ihtiyacı yetişkin erkeklerde 80 mcg, kadınlarda 65 mcg, bebeklerde 5-10 mcg, çocuklarda
15-20 mcg’ dır.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 55