Page 22 - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Okuryazarlığı Öğretmen Kılavuz Kitabı
P. 22

TÜRKIYE YÜZYILI MAARIF MODELI ÖĞRETIM PROGRAMLARI


               SDB3.2. Esneklik Becerisi

                 SÜREÇ BİLEŞENLERİ                             GÖSTERGELER

                                     SDB3.2.SB1.G1. Zor durumlarla baş edebilmek için önünde farklı birçok seçeneğin olabileceğini
                                     fark eder.
                                     SDB3.2.SB1.G2. Zor durumlarla karşılaştığı zaman farklı açılardan bakarak olası çözümleri
                                     düşünür.
                SDB3.2.SB1.          SDB3.2.SB1.G3. Zor durumlarda bir şeyleri değiştirme konusunda kendine güvenir.
                Zor durumlara farklı
                çözümler bulmak      SDB3.2.SB1.G4. Zor durumlarla karşı karşıya kaldığında karar vermekte güçlük çekmez.
                                     SDB3.2.SB1.G5. Yaşamda karşılaştığı güçlüklerle baş etmek için çaba gösterir.
                                     SDB3.2.SB1.G6. Bir davranışın nedenleri konusunda karara varmadan önce ek bilgiler arar.
                                     SDB3.2.SB1.G7. Yeni bir durumun nedenlerini anlamaya çalışırken bütün olası gerçekleri ve
                                     bilgileri göz önünde bulundurarak katı düşünmekten kaçınır.


                                     SDB3.2.SB2.G1. Yeni bir durumla karşılaştığında alternatif çözüm yolları bulur.
                                                                             FEN BILIMLERI DERSI ÖĞRETIM PROGRAMI
                SDB3.2.SB2.          SDB3.2.SB2.G2. Bulduğu çözüm yollarından duruma en uygun olanı kolaylıkla seçer.
                      Öğrenme-Öğretme
                Yeni durumlara uyum   FB.4.2.1.
                                     SDB3.2.SB2.G3. Seçmiş olduğu çözüm yolunu uygular.
                sağlamak  Uygulamaları Deney için kullanılabilecek malzemeler önceden hazırlanır. Öğrencilerden sınıfa getirilen
                                     SDB3.2.SB2.G4. Uyguladığı çözüm yolunun sonuçlarını izler.
                                    yiyeceklerdeki besin içeriklerini belirlemek için deney tasarlamaları beklenir. Öğrenciler
                                     SDB3.2.SB2.G5. Gerekli durumlarda çözüm yollarında ve davranışlarında uyarlamalar yapar.
                                    deney  planlama  konusunda  desteklenerek  öz  yeterlilik  algılarının  güçlenmesi  sağlanır
                                    (SDB1.2, E1.4, D3.2, D3.3). Örneğin öğrenciler besinlerin suyunu sıkabilir, besini kâğıda
                                    sürerek  yağın  varlığını  gösterebilir,  karbohidrat  ve  proteinin  varlığını  tespit  etmek  için
               Esneklik Becerisi öğrencilerin zor durumlara farklı çözümler bulmaları ve yeni durumlara uyum sağlamaları
                                    lügol çözeltisi kullanabilir. Deney sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınır. Karbohidrat,
               için oldukça önemlidir. Bu amaçla çıktı ile ilişkilendirilerek programlarda yer verilmiştir. Aynı zamanda diğer
                                    protein, yağ ve suyun besinlerdeki varlığını ayırt etmek için tasarlanan deneylerden elde
                                    edilen verilerin analiz edilmesi istenir (SDB1.2, E3.6, KB2.14). Çalışma sırasında öğrenciler,
               becerilerle bütünleşik olarak işe koşulduğu görülmektedir. Öğrencilerin esneklik becerisini kazanmaları süre-
                                    verilerini doğru kaydederek sorumluluklarını akademik dürüstlüğe uygun şekilde yerine
               cinde öğretmenlerin yukarıda verilen tablodaki göstergeleri gözlemlemesi beklenmektedir.
                                    getirmeleri için yönlendiriir (D3.3, D3.4). Yapılan deneyin notları V diyagramı yardımıyla
                                    sistematik olarak alınır ve değerlendirilir (SDB1.2, E3.7). Analiz sonuçlarını açıklamak için
               2.5.3.3.  Sorumlu Karar Verme Becerisi (SDB3.3)
                                    pazar yeri tekniği kullanılabilir (SDB2.1).
                                    FB.4.2.2.
                                      Çeşitli durumlarda ahlaki sorumluluk çerçevesinde kişisel davranış ve sosyal
                                    Sınıfa su, maden suyu, meyve suyu gibi paketli içecekler getirilerek öğrencilerde merak
                                      etkileşimler hakkında özenli ve yapıcı seçimler yapılabilmesini ifade eder.
                                    uyandırılabilir; bu ürünlerin etiketlerinin incelenmesi sağlanır (E1.1). Öğrencilerin içecek
                                                           Süreç Bileşenleri
                                    etiketlerinde belirtilen besin içerikleri ile ilgili araştırma yaparak bilgi toplamaları sağlanır
                                    (SDB1.2, E3.4). Öğrencilerin araştırma yapabilmesi için bilgi edinebilecekleri materyalle-
                                        SDB3.3.SB1. Problemleri tanımlayıp çözmek
                  SDB3.3.           re, internet kaynaklarına vb. ulaşabilmelerine ortam hazırlanabilir (KB2.6). Öğrencilerin
                  Sorumlu Karar     topladıkları  bilgileri  birbirleriyle  paylaşmaları  için
                                        SDB3.3.SB2. Eylemlerinin sonuçlarını öngörmek galeri  yürüyüşü  tekniği  uygulanabilir.
                  Verme Becerisi    Etiketlerde ortak olan içerikler belirlenir (Bunlar vitamin ve/veya mineraller olabilir). Eti-
                                        SDB3.3.SB3. Gerekçeli yargıda bulunmak
                                    ketlerdeki ortak olmayan içerikler belirlenir (Bunlar farklı vitaminler ve/veya mineraller
                                        SDB3.3.SB4. Alınan kararların ahlaki olarak uygunluğunu değerlendirmek
                                    olabilir) (SDB1.2, E3.7). Ortak olan ve olmayan özelliklerden yola çıkılarak kurulan örüntü-
                                    ler ile bütün besinlerin vitamin ve/veya mineral içerdiği önermesinde bulunmaları beklenir
                                        SDB3.3.SB5. Derinlemesine düşünmek
                                                               T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
                                    (SDB1.3). Öğrenciler; merak duygusu ile takip etmeleri, doğru ve güvenilir bilgiyi ayırt et-
                         Köprü Kurma Öğrencilerden Millî Mücadele Dönemi’ne ait izledikleri filmler hakkında duygu ve düşünce-
                                    meleri, edindikleri bilgileri eleştirel bakış açısıyla değerlendirmeleri için teşvik edilir (D3.3).
                                    lerini paylaşmaları istenir.
                                    Öğrencilerin yaptıkları önermeler çalışma yaprağı ile değerlendirilebilir.
                     Öğrenme-Öğretme   FB.4.2.3.
                         Uygulamaları İTA.12.1.1
                                    Tartışma, soru-cevap vb. yaklaşımlarla beslenme ve fiziksel, duygusal iyi oluş hâli arasındaki
                                    Öğrencilerden Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özellikleri ile bunların oluşmasında etkili olan
                                    ilişkiye ve bu konudaki alışkanlıkların önemine dikkat çekilir (D13.1, D13.2). Öğretmen ders
                                    unsurlar hakkında ‘‘bildiklerim, merak ettiklerim, öğrendiklerim ve hissettiklerim formu’’
                                    öncesinde beslenme ile ilgili bir senaryo veya soru hazırlar. Örneğin besinler tartışması gibi
                                    nun ‘‘bildiklerim ve merak ettiklerim’’ bölümlerini doldurmaları istenir (SBAB2.1). Öğren-
                                    bir senaryo çerçevesinde, “Yumurta sağlıklı bir besin mi? Her öğün ve her gün yumurta yiyen
                                    ciler, verilen kaynaklardan hareketle Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özelliklerini belirler.
                                    biri sağlıklı beslenmiş olur mu?” vb. sorular sorabilir. Verilen senaryo veya sorudaki problemi
                                    Ayrıca yetiştiği dönemde Osmanlı Devleti’nin siyasi, sosyal ve ekonomik durumu, aldığı
                                    tanımlamaları sağlanır (SDB3.3, E3.4). Her bir besin içeriğinin işlevi öğrencilere kanıt kart-
                                    eğitim ve Millî Mücadele’ye kadar geçen süreçte askerlik deneyiminin rolü üzerinden ki-
                                    ları ya da dijital içerik gibi araçlar kullanılarak tanıtılır. Besinlerin işlevleri ve sağlıklı yaşam
                                    şilik özelliklerinin oluşmasındaki temel unsurları tespit eder (OB1, SBAB3.1). Ulaştığı bilgi-
                                    arasındaki neden-sonuç ilişkilerini belirlemeleri beklenir (SDB3.3, E3.6, D3.3). Karbohidrat,
                                    lerden hareketle Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özellikleri ile bu özellikleri ortaya çıkaran
                                    protein, yağ, su, vitamin ve mineral içerikleri farklı olan besinlerin olduğu bir değişken tab-
                                    temel unsurlar arasında ilişki kurar (KB3.1). Bu süreçte Mustafa Kemal Paşa’nın eğitim
                                    losu verilebilir. Öğrencilerden değişkenleri belirlemeleri istenir. Besinlerin işlevlerini dikkate
                                    hayatında ve görev yaptığı cephelerde azimli ve kararlı davranışlarına örnekler gösterir
                                    alarak öğrencilerden menüler hazırlamaları istenebilir (SDB3.2, E1.4). Bu menüleri hazırla-
                                    (D3.1). Öğrencilerden, edindiği bilgilerden yola çıkarak ilgili formun ‘‘öğrendiklerim ve his-
                                    ma aşamasında farklı ihtiyaçlara yönelik olarak öğrencilerden değişkenleri kontrol etmeleri
                                    settiklerim‘‘ bölümlerini doldurmaları istenir (SDB1.1).
                                    beklenir. Oluşturulan menülerden yola çıkılarak tanımlanan problemin çözümüne yönelik
                                    İTA.12.1.2
                                    besinlerin işlevleri ve sağlıklı yaşam arasında ilişki kuran önerme sunmaları sağlanır. Yapılan
                                    Öğrencilerin  kavram  öğretim  materyalleri  üzerinden  konu  içeriğinde  geçen  kavramla-
                                    çalışmalar öz değerlendirme formu, analitik veya bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile
                                    rın anlamlarını açıklamaları istenir. Verilen farklı türdeki birinci ve ikinci elden kaynaklar
                                    değerlendirilebilir  (SDB1.3). Paketli, hazır ve dondurulmuş gıdaların tüketilmesinde dikkat
                                    üzerinden Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde Anadolu’daki halkın sosyal ve ekonomik
                                    edilmesi gerekenlere; taze sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesine örnekler verilir.
      22                            durumu, işgallere karşı kurulan cemiyetler, Kuvâ-yı Milliyenin faaliyetleri, Samsun’a çıkış,
                                    Protein, karbohidrat, yağ, vitamin, su ve minerallerin ayrıntılı yapısına girilmez. Vitamin ve
                                    genelgeler, millî ve bölgesel kongreler ile millî şûraların faaliyetleri, asılsız Pontus iddia-
                                    mineral çeşitlerinden örnekler verilebilir. Öğrencilerin çalışmaları öğrenci ürün dosyasına
                                    ları, Mebusan Meclisinin toplanması ve Misâk-ı Millî ile Büyük Millet Meclisinin açılışı, Sevr
                                    eklenebilir.
                                    Barış Antlaşması ve Millî Mücadele’nin finansmanı konularını incelemeleri sağlanır. Öğ-
                                    renciler haritalar üzerinden Sevr Barış Antlaşması ile  Misâk-ı Millî sınırlarını karşılaştırır
                                    (SBAB10.1). Misâk-ı Millî’nin Türk milleti için önemini açıklar. Kaynaklara dayanarak Millî
                                    Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayları açıklar. Kaynaklarda sunulan bilgileri tab-
                                    lo, diyagram veya grafiğe dönüştürerek kendi cümleleriyle ifade eder (SBAB11.1, SDB2.1).
             56
             56                     Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayların koşullarıyla günümüzdeki yaşam
                                    koşullarını karşılaştırır. Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayları dönemin ko-
                                    şulları çerçevesinde açıklar  (SDB3.3). Öğrencilerin, elde ettikleri çıkarımdan hareketle bir
                                    performans görevi hazırlamaları sağlanır. Bu bağlamda Kuvâ-yı Milliyeye gönüllü katılan
                                    bir askerin gözünden bulunduğu çevrenin siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik koşullarının
                                    bu mücadeleye etkileriyle ilgili duygu, düşünce ve duyarlılıklarını yansıtan mektup yazma-
                                    ları ve bu mektubu sınıf ortamında paylaşmaları istenir (D5.1, E2.1, SDB2.3).







             18
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27