Page 22 - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Okuryazarlığı Öğretmen Kılavuz Kitabı
P. 22
TÜRKIYE YÜZYILI MAARIF MODELI ÖĞRETIM PROGRAMLARI
SDB3.2. Esneklik Becerisi
SÜREÇ BİLEŞENLERİ GÖSTERGELER
SDB3.2.SB1.G1. Zor durumlarla baş edebilmek için önünde farklı birçok seçeneğin olabileceğini
fark eder.
SDB3.2.SB1.G2. Zor durumlarla karşılaştığı zaman farklı açılardan bakarak olası çözümleri
düşünür.
SDB3.2.SB1. SDB3.2.SB1.G3. Zor durumlarda bir şeyleri değiştirme konusunda kendine güvenir.
Zor durumlara farklı
çözümler bulmak SDB3.2.SB1.G4. Zor durumlarla karşı karşıya kaldığında karar vermekte güçlük çekmez.
SDB3.2.SB1.G5. Yaşamda karşılaştığı güçlüklerle baş etmek için çaba gösterir.
SDB3.2.SB1.G6. Bir davranışın nedenleri konusunda karara varmadan önce ek bilgiler arar.
SDB3.2.SB1.G7. Yeni bir durumun nedenlerini anlamaya çalışırken bütün olası gerçekleri ve
bilgileri göz önünde bulundurarak katı düşünmekten kaçınır.
SDB3.2.SB2.G1. Yeni bir durumla karşılaştığında alternatif çözüm yolları bulur.
FEN BILIMLERI DERSI ÖĞRETIM PROGRAMI
SDB3.2.SB2. SDB3.2.SB2.G2. Bulduğu çözüm yollarından duruma en uygun olanı kolaylıkla seçer.
Öğrenme-Öğretme
Yeni durumlara uyum FB.4.2.1.
SDB3.2.SB2.G3. Seçmiş olduğu çözüm yolunu uygular.
sağlamak Uygulamaları Deney için kullanılabilecek malzemeler önceden hazırlanır. Öğrencilerden sınıfa getirilen
SDB3.2.SB2.G4. Uyguladığı çözüm yolunun sonuçlarını izler.
yiyeceklerdeki besin içeriklerini belirlemek için deney tasarlamaları beklenir. Öğrenciler
SDB3.2.SB2.G5. Gerekli durumlarda çözüm yollarında ve davranışlarında uyarlamalar yapar.
deney planlama konusunda desteklenerek öz yeterlilik algılarının güçlenmesi sağlanır
(SDB1.2, E1.4, D3.2, D3.3). Örneğin öğrenciler besinlerin suyunu sıkabilir, besini kâğıda
sürerek yağın varlığını gösterebilir, karbohidrat ve proteinin varlığını tespit etmek için
Esneklik Becerisi öğrencilerin zor durumlara farklı çözümler bulmaları ve yeni durumlara uyum sağlamaları
lügol çözeltisi kullanabilir. Deney sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınır. Karbohidrat,
için oldukça önemlidir. Bu amaçla çıktı ile ilişkilendirilerek programlarda yer verilmiştir. Aynı zamanda diğer
protein, yağ ve suyun besinlerdeki varlığını ayırt etmek için tasarlanan deneylerden elde
edilen verilerin analiz edilmesi istenir (SDB1.2, E3.6, KB2.14). Çalışma sırasında öğrenciler,
becerilerle bütünleşik olarak işe koşulduğu görülmektedir. Öğrencilerin esneklik becerisini kazanmaları süre-
verilerini doğru kaydederek sorumluluklarını akademik dürüstlüğe uygun şekilde yerine
cinde öğretmenlerin yukarıda verilen tablodaki göstergeleri gözlemlemesi beklenmektedir.
getirmeleri için yönlendiriir (D3.3, D3.4). Yapılan deneyin notları V diyagramı yardımıyla
sistematik olarak alınır ve değerlendirilir (SDB1.2, E3.7). Analiz sonuçlarını açıklamak için
2.5.3.3. Sorumlu Karar Verme Becerisi (SDB3.3)
pazar yeri tekniği kullanılabilir (SDB2.1).
FB.4.2.2.
Çeşitli durumlarda ahlaki sorumluluk çerçevesinde kişisel davranış ve sosyal
Sınıfa su, maden suyu, meyve suyu gibi paketli içecekler getirilerek öğrencilerde merak
etkileşimler hakkında özenli ve yapıcı seçimler yapılabilmesini ifade eder.
uyandırılabilir; bu ürünlerin etiketlerinin incelenmesi sağlanır (E1.1). Öğrencilerin içecek
Süreç Bileşenleri
etiketlerinde belirtilen besin içerikleri ile ilgili araştırma yaparak bilgi toplamaları sağlanır
(SDB1.2, E3.4). Öğrencilerin araştırma yapabilmesi için bilgi edinebilecekleri materyalle-
SDB3.3.SB1. Problemleri tanımlayıp çözmek
SDB3.3. re, internet kaynaklarına vb. ulaşabilmelerine ortam hazırlanabilir (KB2.6). Öğrencilerin
Sorumlu Karar topladıkları bilgileri birbirleriyle paylaşmaları için
SDB3.3.SB2. Eylemlerinin sonuçlarını öngörmek galeri yürüyüşü tekniği uygulanabilir.
Verme Becerisi Etiketlerde ortak olan içerikler belirlenir (Bunlar vitamin ve/veya mineraller olabilir). Eti-
SDB3.3.SB3. Gerekçeli yargıda bulunmak
ketlerdeki ortak olmayan içerikler belirlenir (Bunlar farklı vitaminler ve/veya mineraller
SDB3.3.SB4. Alınan kararların ahlaki olarak uygunluğunu değerlendirmek
olabilir) (SDB1.2, E3.7). Ortak olan ve olmayan özelliklerden yola çıkılarak kurulan örüntü-
ler ile bütün besinlerin vitamin ve/veya mineral içerdiği önermesinde bulunmaları beklenir
SDB3.3.SB5. Derinlemesine düşünmek
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
(SDB1.3). Öğrenciler; merak duygusu ile takip etmeleri, doğru ve güvenilir bilgiyi ayırt et-
Köprü Kurma Öğrencilerden Millî Mücadele Dönemi’ne ait izledikleri filmler hakkında duygu ve düşünce-
meleri, edindikleri bilgileri eleştirel bakış açısıyla değerlendirmeleri için teşvik edilir (D3.3).
lerini paylaşmaları istenir.
Öğrencilerin yaptıkları önermeler çalışma yaprağı ile değerlendirilebilir.
Öğrenme-Öğretme FB.4.2.3.
Uygulamaları İTA.12.1.1
Tartışma, soru-cevap vb. yaklaşımlarla beslenme ve fiziksel, duygusal iyi oluş hâli arasındaki
Öğrencilerden Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özellikleri ile bunların oluşmasında etkili olan
ilişkiye ve bu konudaki alışkanlıkların önemine dikkat çekilir (D13.1, D13.2). Öğretmen ders
unsurlar hakkında ‘‘bildiklerim, merak ettiklerim, öğrendiklerim ve hissettiklerim formu’’
öncesinde beslenme ile ilgili bir senaryo veya soru hazırlar. Örneğin besinler tartışması gibi
nun ‘‘bildiklerim ve merak ettiklerim’’ bölümlerini doldurmaları istenir (SBAB2.1). Öğren-
bir senaryo çerçevesinde, “Yumurta sağlıklı bir besin mi? Her öğün ve her gün yumurta yiyen
ciler, verilen kaynaklardan hareketle Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özelliklerini belirler.
biri sağlıklı beslenmiş olur mu?” vb. sorular sorabilir. Verilen senaryo veya sorudaki problemi
Ayrıca yetiştiği dönemde Osmanlı Devleti’nin siyasi, sosyal ve ekonomik durumu, aldığı
tanımlamaları sağlanır (SDB3.3, E3.4). Her bir besin içeriğinin işlevi öğrencilere kanıt kart-
eğitim ve Millî Mücadele’ye kadar geçen süreçte askerlik deneyiminin rolü üzerinden ki-
ları ya da dijital içerik gibi araçlar kullanılarak tanıtılır. Besinlerin işlevleri ve sağlıklı yaşam
şilik özelliklerinin oluşmasındaki temel unsurları tespit eder (OB1, SBAB3.1). Ulaştığı bilgi-
arasındaki neden-sonuç ilişkilerini belirlemeleri beklenir (SDB3.3, E3.6, D3.3). Karbohidrat,
lerden hareketle Mustafa Kemal Paşa’nın kişilik özellikleri ile bu özellikleri ortaya çıkaran
protein, yağ, su, vitamin ve mineral içerikleri farklı olan besinlerin olduğu bir değişken tab-
temel unsurlar arasında ilişki kurar (KB3.1). Bu süreçte Mustafa Kemal Paşa’nın eğitim
losu verilebilir. Öğrencilerden değişkenleri belirlemeleri istenir. Besinlerin işlevlerini dikkate
hayatında ve görev yaptığı cephelerde azimli ve kararlı davranışlarına örnekler gösterir
alarak öğrencilerden menüler hazırlamaları istenebilir (SDB3.2, E1.4). Bu menüleri hazırla-
(D3.1). Öğrencilerden, edindiği bilgilerden yola çıkarak ilgili formun ‘‘öğrendiklerim ve his-
ma aşamasında farklı ihtiyaçlara yönelik olarak öğrencilerden değişkenleri kontrol etmeleri
settiklerim‘‘ bölümlerini doldurmaları istenir (SDB1.1).
beklenir. Oluşturulan menülerden yola çıkılarak tanımlanan problemin çözümüne yönelik
İTA.12.1.2
besinlerin işlevleri ve sağlıklı yaşam arasında ilişki kuran önerme sunmaları sağlanır. Yapılan
Öğrencilerin kavram öğretim materyalleri üzerinden konu içeriğinde geçen kavramla-
çalışmalar öz değerlendirme formu, analitik veya bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile
rın anlamlarını açıklamaları istenir. Verilen farklı türdeki birinci ve ikinci elden kaynaklar
değerlendirilebilir (SDB1.3). Paketli, hazır ve dondurulmuş gıdaların tüketilmesinde dikkat
üzerinden Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde Anadolu’daki halkın sosyal ve ekonomik
edilmesi gerekenlere; taze sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesine örnekler verilir.
22 durumu, işgallere karşı kurulan cemiyetler, Kuvâ-yı Milliyenin faaliyetleri, Samsun’a çıkış,
Protein, karbohidrat, yağ, vitamin, su ve minerallerin ayrıntılı yapısına girilmez. Vitamin ve
genelgeler, millî ve bölgesel kongreler ile millî şûraların faaliyetleri, asılsız Pontus iddia-
mineral çeşitlerinden örnekler verilebilir. Öğrencilerin çalışmaları öğrenci ürün dosyasına
ları, Mebusan Meclisinin toplanması ve Misâk-ı Millî ile Büyük Millet Meclisinin açılışı, Sevr
eklenebilir.
Barış Antlaşması ve Millî Mücadele’nin finansmanı konularını incelemeleri sağlanır. Öğ-
renciler haritalar üzerinden Sevr Barış Antlaşması ile Misâk-ı Millî sınırlarını karşılaştırır
(SBAB10.1). Misâk-ı Millî’nin Türk milleti için önemini açıklar. Kaynaklara dayanarak Millî
Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayları açıklar. Kaynaklarda sunulan bilgileri tab-
lo, diyagram veya grafiğe dönüştürerek kendi cümleleriyle ifade eder (SBAB11.1, SDB2.1).
56
56 Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayların koşullarıyla günümüzdeki yaşam
koşullarını karşılaştırır. Millî Mücadele’nin hazırlık sürecinde yaşanan olayları dönemin ko-
şulları çerçevesinde açıklar (SDB3.3). Öğrencilerin, elde ettikleri çıkarımdan hareketle bir
performans görevi hazırlamaları sağlanır. Bu bağlamda Kuvâ-yı Milliyeye gönüllü katılan
bir askerin gözünden bulunduğu çevrenin siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik koşullarının
bu mücadeleye etkileriyle ilgili duygu, düşünce ve duyarlılıklarını yansıtan mektup yazma-
ları ve bu mektubu sınıf ortamında paylaşmaları istenir (D5.1, E2.1, SDB2.3).
18