Page 29 - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Okuryazarlığı Öğretmen Kılavuz Kitabı
P. 29

TÜRKIYE YÜZYILI MAARIF MODELI ÖĞRETIM PROGRAMLARI

                    •  Konu ile ilgili şarkı hazırlamak
                    •  Kitapçık resimlemek

                    •  Sözlü tarih sağlamak
                    •  Kolaj yapmak
                    •  Bir fotoğraf kompozisyonu geliştirmek
                    •  Bir gösteri düzenlemek
                    •  Koro okuması yapmak
                    •  Model tasarlamak
                    •  Bir simülasyon faaliyeti tasarlamak
                    •  Bireysel sunum yapmak
                    •  Bir grup sunumuna katılmak
                    •  Bir dizi görüşmenin özetlenmesi
                    •  Grafik ve tablo hazırlamak

                  Burada  sunulan  liste  bir  örnek  teşkil  etmektedir.  Alanınıza  yönelik  kullanılan  yenilikçi  ve  alternatif
                  değerlendirme tekniklerini eklemek mümkündür.

                  Ürün farklılaştırmada dikkat edilecek hususlar:
                    •  Öğrenci ilgisi ve öğrencinin seçimi için sunulan fırsatlar, ürün tasarımının bir parçasıdır.
                    •  Öğrencilerin  hedefi  bilmeleri  ve  bu  hedef  doğrultusunda  çalışmaları  için  beklentilerin  ve  kriterlerin
                       önceden net bir şekilde bildirilmesi gerekir.
                    •  Öğrenciler, kendilerinin güçlü yönlerini en üst düzeye çıkaran ürün fikirleri geliştirmeye teşvik edilir.
                       Öğrencilerin bireysel olarak ve diğer sınıf arkadaşlarıyla birlikte çalışma fırsatları dengelenir.
                    •  Ürünler, öğrencileri ilgili ve değerli faaliyetlere dâhil eder.

                    •  Öğrenciler, ürün beklentilerine ilişkin yönergelerin belirlenmesine dâhil edilir ve ürünün tamamlanması
                       için zaman çizelgeleri sağlanır.

                    •  Öğrencilere  ürün  beklentilerini  başarılı  bir  şekilde  gerçekleştirmeleri  için  gerekli  beceriler  öğretilir
                       (örneğin organizasyon becerileri, zaman yönetimi, işbirlikçi grup becerileri, yansıtma).

                    •  Öğrencilere ürün geliştirme, uygulama, revizyon ve sunum konularında yardımcı olmak üzere çeşitli tür
                       ve düzeylerde personel ve sınıf arkadaşı desteği sağlanmaktadır.

                    •  Ürün bir sunumla sonuçlanıyorsa dinleyiciler, öğrenciye yapıcı geri bildirimde bulunacak ve öğrencinin
                       etkinliğini takdir edecek kişilerden oluşmalıdır.

                    •  Ürün  birden  fazla  kriter  kullanılarak  değerlendirilir  (örneğin  yaratıcılık,  izleyicilerin  ilgisini  çekme
                       yeteneği,  organizasyon,  kaynak  kullanımı,  doğruluk,  genel  kompozisyon,  etkinlik,  ana  kavram  ve
                       ilkelerin birleştirilmesi).

                    •  Öğrenciler,  ürün  tamamlandığında  öğrenme  süreçlerini  yansıtmaya  ve  ürün  katılımı  sonucunda  elde
                       edilen gelişme, ilgi alanlarının keşfi, zorluklar, hayal kırıklıkları ve süreçten elde edilen tek bir başarı gibi
                       alanları keşfetmeye teşvik edilir.
                    •  Ayrıca öğretimin her aşamasında eğitim teknolojisinden yararlanılmalıdır. Öğrencilerin öğrenmeleri ve
                       değerlendirmeleri için kullanılabilecek birçok web aracı ve uygulama bulunmaktadır.
                    •  Dersin başlangıcında tanılayıcı ön değerlendirme, ders sürecinde biçimlendirici değerlendirme ve ders
                       sonunda düzey belirleyici sonuç değerlendirme yapılmalıdır.
                    •  Yapılacak sınavlarda veya düzey belirleme testlerinde menü uygulamasından yararlanılabilir. Öğrenciler,
                       istedikleri  etkinliği  menüden  seçebilirler.  Öğrenciler,  seçtikleri  etkinliklere  göre  puan  alacaklarından
                       öğretmen tarafından belli bir puan düzeyinin belirlenip tercih yaptırılması daha etkilidir.



                                                                                                                 29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34