Page 262 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 262

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11


                                                CEVAP ANAHTARLARI
               Ayrıca, yemeklerle birlikte sıvı alınmamalı, gece yatmadan he-  3.  İnce bağırsaklar, gıdaların sindirim ve emiliminin  ana merke-
               men önce yemek yenmemelidir. Gerek olursa hekim tarafından   zidir. İç tabakayı kaplayan mukoza tabakasının zarar görmesi
               önerilecek asit giderici, yemek borusu ve midenin düzenli çalış-  veya iltihaplanmasından kaynaklı olarak besinlerden yeterince
               masını sağlayacak ilaçlar da düzgün kullanılmalıdır.  yararlanamama,  besinlerin  sindirilmeden  atılımı  gibi  sorunlar
             7.  Midenin iç duvarını koruyan mukus astarlı bariyerde zayıflama   oluşacaktır. Bu durum vitamin, mineral ve besin maddelerinde
               ya  da  yaralanma  meydana  gelmesi,  mide  öz  suyunda  bulunan   eksikliğe, ishale ve sıvı kaybına neden olacaktır.
               asidin mide astarına zarar vermesi ve enfekte olmasına yol açar.   Bayat ve bozuk besinlerin tüketilmemesi, yiyeceklerin temiz ol-
               Sigara ve alkol tüketimi, düzensiz ve kötü beslenme, helikobak-  ması  ve  iyi  pişirilmesi  önemlidir. Ayrıca    hassasiyet  oluşturan,
               ter pilori varlığı, kontrolsüz ağrı kesici kullanımı mide astarının   rahatsızlık veren  gıdaların belirlenmesi ve uzak durulduğu bir
               zarar görmesi ve iltihaplanmasının nedenlerinden bazılarıdır. So-  beslenme anlayışının uygulanması gerekir.
               nuçta ödem ve gastrit ortaya çıkar.         4.  Safra kesesinden onikiparmak bağırsağına safra tuzları gelmekte
              Etkinlik No.: 42 - Dost Bakteriler              ve burada yağların mekanik sindirimini sağlamaktadır. Safra ke-
             1.  Evet, hastalıklarda antibiyotik kullanımını azaltır. Probiyotik   sesinin yokluğunda yağların sindirimi zorlaşmakta ve yağlı yiye-
                                                              cekler kişiyi rahatsız etmektedir.
               açısından zengin besinler tüketmek, bağırsaklarda  yaşayan ya-
               rarlı bakterilerin sayısını artırır. Bu bakterilerin sayısının artması   5.  Çölyak hastalığında ince bağırsakta gelişen iltihap sonucunda
               bağışıklık sistemini güçlendireceği için vücutta birçok hastalığa   vücut kendi dokularına zarar veren antikorlar oluşturur. Bu an-
               ve enfeksiyona karşı direnç oluşur. Aynı zamanda bu bakterilerin   tikorlar villusları düzleştirir. Bağırsak emilim yüzeyini artırarak
               bazıları B ve K vitamini sentezler.            besinlerin kana geçişini kolaylaştıran villuslar hasar gördüğünde
             2.  İnorganik madde su, organik madde liftir. Su besinlerin sindi-  hastalar ne kadar çok yerse yesin, tam emilim olmadığı için vü-
                                                              cuda yeteri kadar besin maddesi almak mümkün olmaz. Arpa,
               riminde gereklidir. Lif sindirim organlarının yüzeyine değerek   buğday ve çavdar gibi gluten içeren gıdalardan uzak durmak ra-
               mukus ürettirir. Lif bağırsak florasını korumak için de gereklidir.  hatsızlığın tek çözümüdür.
             3.  Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler enfeksiyona     Etkinlik No.: 44 - Beslenmenin Sindirim Sistemi Üzerine Etkileri
               neden olan bakterileri ortadan kaldırırken sindirim sisteminde
               yaşayan yararlı bakterileri (B ve K vitaminlerini sentezleyen) de   1.  * Aşırı acı, tatlı, ekşi, baharatlı, tuzlu ve yağlı besinler tüketilme-
               yok eder. Bu yüzden hastaya antibiyotiğin yanında vitamin deste-  melidir.
               ği ve probiyotik önerilebilir.                 * Tüketilen besinlerin sıcaklık ve soğukluk derecesine dikkat edil-
             4.  Birçok hastalık bağırsak florası ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsak flora-  melidir.
               sı değiştiğinde bağışıklık sistemi zayıflar. Bunun sonucunda diyabet,   * Kabızlıktan korunmak için bol su tüketilmelidir.
               obezite, alerji gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunların tedavisinde de   * Alkol ve tütün mamullerinden uzak durulmalıdır.
               genellikle diğer tedavilere ilave olarak probiyotik kullanımı önerilir.  * Düzenli olarak meyve ve sebze tüketilmeli, lifli besinlere ağırlık
             5.  Bağırsak florasını korumak için bol su içmek, lifli gıdalarla beslenmek   verilmelidir.
               ve spor yapmak gerekir. Ayrıca probiyotik açısından zengin besinler   2.  Hazır ve paketli yiyeceklerdeki hayvansal ve doymuş yağ miktarı,
               almak ve bağırsaklarda bulunan probiyotiklerin yaşamlarını devam   diğer besin türlerinden daha fazladır. Bu durum başta kalp has-
               ettirebilmeleri için soğan, sarımsak, pırasa, kereviz gibi prebiyotik be-  talıkları olmak üzere diğer birçok kronik hastalık için risk oluş-
               sinleri yeterince almalıyız. Yediğimiz yiyeceklerin temizliğine dikkat   turmaktadır.
               etmeliyiz. Zorunlu olmadıkça antibiyotik kullanmamalıyız.   * Hazır yiyeceklerdeki posa ve lif eksikliği bağırsak kanseri riskini
             6.  Hipotez: Yoğurttaki Laktobacillus bakterileri ürettikleri asitle ba-  artırır.
               ğırsağa yerleşip hastalık yapan bakterileri nötralize eder.   * Hazır yemek menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir.
                                                               Bu durum kan basıncının yükselmesine neden olmakta ve
               Tahmin: Yoğurttaki probiyotiklerin ürettiği asit hastalık yapıcı   mide kanseri riskini artırmaktadır.
               bakterilerin pH’sını olumsuz yönde etkiliyorsa, hastalık yapıcı   * Hazır yiyeceklerdeki pek çok katkı maddesi (renklendiriciler,
               bakteriler düşük pH ortamında sayıca azalmalıdır.   aroma arttırıcılar, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler vb.)
               Kontrollü Deney: Bağırsakta yaşayabilen bakterilerden E.co-  insan sağlığı için zararlıdır.
               li bakterileri 2 deney tüpünün içinde besleyici ortama bırakılır.   3.  Diyet lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler, dışkıyı yumu-
               Türlerden birinin üzerine bağırsak pH’sına denk gelecek (Ph=8)   şatıp ağırlığını artırarak dışkının bağırsak içerisindeki hareketini
               baz ilave edilir. Diğer tüpte yoğurt Ph’sına denk gelecek (Ph=4.5)   kolaylaştırır. Lifli gıdalar kalp ve damar sağlığı için de faydalıdır.
               şeklinde asit damlatılır. Bakterilerin çoğalıp çoğalmadığı gözlenir.  Çözünebilir lifler, bağırsaklarda kolesterolü bağlar ve emilmesini
             7.  Hastalığa yakalanmamak için ya da kolay atlatmak için kişinin bağı-  engeller. Ayrıca kandaki şeker seviyesini kontrol eder. Bunların
               şıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Probiyotikler bağışıklık sistemi-  yanı sıra çözünebilen lifli gıdalar, şeker hastalarında  şekerin kan
               ni güçlendirdiği için bu hastalığın önlenmesinde de katkıda bulunur.   tarafından emilimini ve insülin salgılanmasını azaltarak Tip-II
              Etkinlik No.: 43 - Ne Yersen O Olursun          diyabete yakalanma riskini azaltır.
             1.  (1) numaralı kısım yemek borusudur (özefagus).  Yutaktan gelen   4.  Probiyotikler vücutta azalınca kabızlık, ishal, mide gazı, şişkin-
               besinlerin mideye kadar peristaltik hareketlerle taşınmasını sağlar.  lik, reflü, kronik yorgunluk, bilinç bulanıklığı, depresyon, mantar
               Reflü, mide üst kapağındaki yetmezlik nedeniyle asitli mide içeriği-  enfeksiyonları, egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıkları, sersemlik
               nin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Yemek borusunda tahribata   hâli, bulanık görme, ritim bozukluğu gibi şikâyetler ortaya çıkar.
               yol açar. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, uyurken başı   5.  Hamburger, salam, sosis, kızarmış tavuk gibi yiyecekler lif bakı-
               vücuttan yukarıda tutmak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.  mından fakirdir ve sindirim organlarının sağlığını tehdit eder.
             2.  Midedir.  Midenin iç kısmında mukus salgılayan mukoza taba-  6.  Lahana ve yaprak sarması, biber ve kabak dolması; pırasa, ıs-
               kası bulunur. Mukus aside karşı tampon görevi yaparak mide du-  panak, kereviz gibi sebzelerle yapılan yemekler lif bakımından
               varının sindirilmesini önler. Mukoza tabakasının iltihaplanması   zengin olan geleneksel yemeklerimizdendir. Bu besinler sindirim
               veya tahrip olması mideyi kendi asitine ve enzimine karşı savun-  organlarımızın sağlığını korur.
               masız hâle getirir ve bazı rahatsızlıklara yol açar.
               Gastrit; mide mukozasındaki yıpranma ve iltihaplanma,
               Ülser; mide ve onikiparmak bağırsağının iç yüzeyinde yara oluş-
               ması durumudur.


                                                                                                   259
   257   258   259   260   261   262   263   264   265   266   267