Page 164 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 164

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12      77

             3. ÜNİTE > Bitki Biyolojisi  Kazanım 12.3.2.4. Bitkilerde su ve madde taşınmasıyla ilgili deney tasarlar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi
             Alan Becerileri: Gözlem Yapma Becerisi, Hipotez Kurma Becerisi, Çıkarım Yapma Becerisi ve Deney Tasarlama Becerisi
             Etkinlik İsmi                       TRANSPİRASYON                                   40 dk.

             Amacı      Bitkilerde suyun taşınımını açıklayabilme.                               Grup

             1. Yönerge  Aşağıda bitkilerde su ve madde taşınımı ile ilgili 5 deney düzeneği ve deneylerin yapılış şekli verilmiş-
                     tir. Deney öncesinde öğretmen “TRANSPİRASYON” başlıklı metni okur ve ardından sınıfı 5 gruba
                     ayırır. Öğrenciler verilen deneyleri yaparlar ve deney sonuçlarına göre aşağıdaki soruları cevaplarlar.

            Bitkiler emici tüyleriyle topraktan aldıkları suyun büyük bir kısmını yapraklarındaki stomalardan (göze-
            nekler) terleme yolu ile atmosfere geri verirler. Bitkilerin terleme ile su kaybetmesine transpirasyon denir.
            Bitkinin ağırlığında meydana gelen azalma ile terleme sonucunda kaybedilen su miktarı nicel olarak he-
            saplanabilir. Terleme olayını kobalt klorür (CoCl ) filtre kâğıtları ile nitel olarak gözlemlemek de müm-
                                                       2
            kündür. Kobalt klorür (CoCl ) filtre kâğıtları kuru hâlde iken mavi, ıslandıklarında ise pembe renktedir.
                                     2
            Deney Malzemeleri
              • Dereceli beherglas           • Alüminyum folyo              • El feneri
              • 5 adet  otsu bitki           • Saf su                       • %1’lik ve %5’lik tuz çözeltileri







                                       Alüm nyum             Alüm nyum              Alüm nyum
                                       folyo                 folyo                  folyo
                                 125                    125                    125
                                       Beherglas             Beherglas              Beherglas
                                 100   Kök              100  Kök               100
                                  75                    75                     75   Kök
                                       Saf su                %1’l k tuz             %5’l k tuz
                                  50                    50                     50   çözelt s
                                                             çözelt s
                                  25                    25                     25
                                       Hassas                Hassas                 Hassas
                                       teraz                 teraz                  teraz
                           1. Düzenek             2. Düzenek             3. Düzenek
                                     5 cm                       15 cm




                                                 Alüm nyum                     Alüm nyum
                                                 folyo                         folyo
                                            125                          125
                                                 Beherglas                     Beherglas
                                            100                          100
                                                 Kök                           Kök
                                            75                            75
                                                 Saf su                        Saf su
                                            50                            50
                                            25                            25
                                                 Hassas                        Hassas
                                                 teraz                         teraz
                                      4. Düzenek                   5. Düzenek
            DENEYİN YAPILIŞI
            1. 1, 4 ve 5. düzeneklerde 125 ml’lik beherglası 100 ml’sine kadar saf su ile doldurunuz.
            2. %1’lik ve %5’lik tuz çözeltileri hazırlayınız. Beherglasları 2. düzenekte %1'lik, 3. düzenekte %5'lik çö-
               zeltilerden 100 ml alarak doldurunuz.
            3. Özdeş otsu bitkileri beherglasların içerisine yerleştirerek beherglasların üzerini alüminyum folyo ile
               kaplayınız.
            4. 4. deney düzeneğinin 5 cm, 5. deney düzeneğinin 15 cm uzağına el fenerini yerleştiriniz.
            5. Deney öncesinde her bir düzenek için hassas terazideki ağırlığı  ve beherglastaki su hacmini not ediniz.
            6. Birer saat aralıkla beherglaslardaki su hacmini ve hassas terazideki ağırlıkları ölçünüz.



                                                                                                   163
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169