Page 273 - Kimya 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 273

KİMYA 9                                           Ortaöğretim Genel Müdürlüğü


                                             CEVAP ANAHTARLARI
                                                         6.  Suyun ısıtılması sonucu ısı enerjisi suyun kinetik enerjisini arttı-
          Etkinlik No.: 90
                                                           rır. Isıtılmaya devam edilmesiyle su molekülleri arasındaki etki-
          1. Yönerge                                       leşim kuvvetleri koparak suyun potansiyel enerjisi artar. Oluşan
                                                           buharın basıncı ile piston yukarı doğru hareket eder. Pistonun
          1.  Zemindeki su damlacıklarının buharlaşması sonucu serinlik   tekrar aşağı inmesi için buhara soğuk su püskürtülür. Soğuk su,
             hissederiz. Suyun buharlaşması endotermik bir reaksiyondur.    buhardaki su molekülleri arasında etkileşim kuvveti oluşturarak
             Başka bir deyişle su damlaları buharlaşırken bulundukları   buharın yoğunlaşmasını sağlar. Yoğunlaşma ile birlikte potansi-
             ortamın ısısını alarak ortamın serinlemesine neden olurlar.   yel enerjide düşer. Bu olaylar sonucunda kinetik ve potansiyel
          2.  Yağmurdan önceki hissedilen sıcaklığın sebebi, havadaki su buharı-  enerji hareket enerjisine dönüştürülmüş olur.
             nın yoğuşarak yağmur damlasına dönüşmesi sırasında içerisindeki   7.  Newcomen buhar makinesinde verimin yüksek olduğu an buhar
             ısıyı dışarıya vermesidir. Yoğuşma ekzotermik bir olaydır.  basıncının en yüksek olduğu andır. Buhar basıncı en yüksek de-
          3.  Sıvının yüzeyinde oluşan buhar basıncının dış basınca eşit oldu-  ğerini suyun kaynamaya başladığı anda alır. Bu sebeple Newco-
             ğu sıcaklık noktasına kaynama noktası denir. Kaynama noktası   men Makinesi en yüksek verime suyun kaynama anında ulaşır.
             dış basınca bağlıdır. Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıl-
             dıkça atmosfer basıncı azalır. Suyun yüzeyine etki eden basıncı   Etkinlik No. : 92
             azaltarak suyun 20 °C’de kaynamasını veya suyun üzerindeki ba-
             sıncı artırarak 110 °C’de kaynamasını sağlayabiliriz.  1.  Güneş altına bırakılan karpuzun içerisindeki su karpuzdan ısı
          4.  Sınırlı değildir. Aseton, alkol, çamaşır suyu gibi maddeler de ağzı   alarak buharlaşır. Böylece ısı kaybeden karpuz soğur. Amaç kar-
             açık bırakıldığında buharlaşır.               puzun soğumasını sağlamak.
          5.  Buharlaşma olayından;                      2.         Çalışmalar    Buharlaşmanın Bağlı   Kaynamanın Bağlı
              •  Buhar türbinleri ve buharlı ısıtma sistemlerinde,                 Olduğu Etmenler  Olduğu Etmenler
                                                            İlayda, aynı sıcaklıkta ve basınçta iki farklı behere   Sıvının cinsi
              •  Meyvelerin sebzelerin kurutulmasında,      eşit miktarda su ve etil alkol koyar. Bir süre sonra sıvı
                                                            miktarlarını kontrol edince etil alkolün bulunduğu
              •  Gıdaların üretiminde ve sterilizasyonunda,   beherde sıvının daha az kaldığını görür.
                                                            Antalya’ da yaşayan Arda saf suyun 100  o C’ de   Dış basınç
              •  Buharlı temizlik makinelerinde,            kaynadığını bilerek Kayseri’de yaşayan arkadaşına
                                                            saf suyun Kayseri’de kaç derecede kaynadığını
              •  Evlerde havanın kurumasını önlemek için kullanılan buhar   sordu."Arkadaşı da suyun 100  o C’ den daha aşağıda
                                                            kaynadığını söyler".
               makinelerinde ve daha pek çok alanda yararlanılmaktadır.   Yiğit, iki ayrı su bardağına sıcaklıkları ve miktarları   Safsızlık
             Günümüz öncesinde çeşitli trenler ve gemiler de buhar ile   eşit miktarda saf su ve tuzlu su koyup odasındaki
                                                            pencerenin önüne bırakır. Bir hafta sonra bardaklar-
             çalışmaktaydı.                                 daki sıvı miktarlarını kontrol ettiğinde saf su bulunan
                                                            bardaktaki sıvı miktarının daha az olduğunu görür.
          2. Yönerge                                        Murat, etil alkol su karışımını ayırmak için ayrımsal   Sıvının cinsi
                                                            damıtma düzeneğini kurar ve etil alkol su karışımını
                                                            ayırma deneyini başlatır. Etil alkolün 78  o C, saf suyun
             Soruların cevapları öğrencilere bırakılmıştır.  ise 100  o C’ de kaynadığını gözlemler.  Sıcaklık
                                                            Fatma, iki ayrı su bardağına eşit miktarda saf su
                                                            koyar. Bardaklardan birini güneş görmeyen odasına
                                                            diğerini güneş gören bir yere bırakır. İki gün sonra
                                                            bardaklardaki su miktarlarını kontrol eder. Odasında
          Etkinlik No. : 91                                 bulunan bardaktaki suyun miktarının daha fazla
                                                            olduğunu gözlemler.
          1.  Suyun kazanda kaynatılması sonucu oluşan buhar basıncı pis-  Derin, makarna yapmak için tencereye bir miktar   Safsızlık
                                                            su koyup ısıtmaya başlar. Tenceredeki su kaynamaya
             tonun yukarı çıkmasını sağlar. Buhara soğuk su püskürtülmesi   başladığında içerisine bir miktar tuz ilave edince
                                                            kaynamanın durduğunu gözlemler.
             buharın sıcaklığını düşürerek yoğunlaşmasına sebep olur. Bu-
             harın yoğunlaşması ile buhar basıncı düşer ve atmosfer basıncı
             pistonu aşağı iter.                         Etkinlik No. : 93
          2.  Hareketli pistonlu kaplarda iç basınç dış basınca eşittir. Dış ba-  1. Yönerge
             sıncın değiştirilmesi pistonlu kaptaki buhar basıncını doğrudan
             etkiler. Sıvılar, buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda kayna-
             maya başlar. Dış basıncın düşmesi pistonlu kaptaki suyun kay-  1.  Buhar basıncı düşük olan sıvıların moleküller arası çekim kuv-
             naması için buhar basıncının daha düşük bir değerde dış basınca   veti büyük olur.
             eşit olmasını sağlar. Buhar basıncı sıcaklıkla doğru orantılı ola-  Moleküller arası çekim kuvveti glikol > su > benzen şeklindedir.
             rak değişir. Kaynama anında dış basınç düşürüldüğü için buhar   2.  Su, glikol ve benzenin 25  C’de buhar basınçları ve uçuculukları
                                                                            o
             basıncı daha düşük bir sıcaklıkta dış basınca eşitlenir. Buhar ma-  farklıdır. Buhar basıncı en büyük olan benzen en çok buharlaşır,
             kinesinin kullanıldığı ortamın basıncı düşürülürse, buhar maki-  glikol ise en az buharlaşır.
             nesindeki suyun kaynama noktası düşer.
                                                         3.  Buhar basıncı büyük olan sıvının kaynama noktası düşük olur.
          3.  Sıvılar buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda kaynamaya baş-
             lar. Dış basınç 1 atm = 760 mmHg olduğu için suyun kaynama   Kaynama noktası büyüklükleri glikol > su > benzen
             sıcaklığında buhar basıncı 760 mmHg olur.  2. Yönerge
          4.  Etanolün moleküller arası çekim kuvveti sudan düşüktür. Etanol   1.  Suya tuz atılınca sıvının buhar basıncı düşer, kaynama noktası
             suya göre düşük sıcaklıkta kaynamaya ve yoğunlaşmaya başlar.
             Su yerine etanol kullanılması buhar makinesinin verimini art-  yükselir. Yemeklere piştikten sonra tuz atılmalıdır. Kaynayan
             tırır.                                        yemeğe tuz atılırsa kaynama noktası artacağından kaynama bir
                                                           süre durur. Bu durumda daha fazla tüp harcanır.
          5.  Suyun kaynaması esnasında su molekülleri arasındaki etkileşim
             kuvvetleri kopar. Soğuk suyun buharı soğutarak buharın yoğun-  2.  Düdüklü tencerede kapalı ortamda buharlaşan sıvı kabı terk
             laşmasını sağlaması esnasında moleküller arası etkileşim oluşur.  etmediği için sıvı sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar. Su 100
                                                           o C’nin üstünde kaynadığından yemekler kısa sürede pişer.
          272
   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278