Page 194 - Matematik
P. 194

12        Matematik





               ÖRNEK

                   2                 2  1
                               x =
                      1 - ]
                f_ x - i  g - 3 g   x -  x
               olduğuna göre  g3 l] 6 - l]g  4 f 3g ifadesinin değerini bulunuz.


               ÇÖZÜM

                   2                 2  1
                               x =
                      1 - ]
                f_ x - i  g - 3 g   x -  x    eşitliğinde her iki tarafın türevi alınırsa
                       2
                2 x f$ l_ x - i  3 l]  3 g  2 x +  1 2  olur . Bu eşitlikte  x =-  yazılırsa
                                                                         2
                          1 +
                                g -
                                      x =
                                               x
                   f 3 +
                - 4 l] g  3 l] g    4   1  & 3 l]    4  f 3 =-  15  bulunur .
                           g 6 =- +
                                              g 6 - l]g
                                                          g
                                        4                       4
               ÖRNEK
                :  y =  v -  1
                       2
                       3
                :  v =  x -  1
               olduğuna göre
                  dy
               a)   dx   ifadesinin x türünden eşitini bulunuz.


                   dy
               b)   dx   ifadesinin  x =  için değerini bulunuz.
                                     2

               ÇÖZÜM
                        2
               a)   y =  v - 1 &  dy  =  2 v
                               dv
                        3      dv      2
                   v =  x -  1 &   =  3 x
                               dx
                  Bu değerler zincir kuralında yerine yazılırsa
                   dy   dy dv   &  dy         2
                           $
                   dx  =  dv dx   dx  =  2 v 3$  x
                                           3
                      =               =  2 (x -  ) 1 3$  x 2
                                          5
                      =               =  6 x -  6 x 2  bulunur .

                   dy      5     2
               b)     =  6 x -  6 x  ifadesinde  x =  yazılırsa
                                                 2
                   dx
                       5      2
                   62$  -  6  2 $  =  192 - 24
                               =  168  bulunur .






        194
   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199