Page 18 - Fen Lisesi Fizik 10 | 2.Ünite
P. 18

2. ÜNİTE                                                                                                                                                               BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ

                      MERAKLISINA                   Görsel 2.43’te görülen batimetre, derinlere inildikçe basıncın art-
                                                 masından yararlanılarak geliştirilmiş bir derinlik ölçüm aracıdır. Sudaki
                                                 basınç farkından yola çıkarak deniz veya göllerin derinliğini, denizal-
                                                 tıların bulunduğu derinliği, baraj ve göllerdeki su seviyesini ölçmek
                                                 için kullanılır.
                                                    Açık hava basıncının etkisiyle deniz seviyesindeki her bir cm ye
                                                                                                          2
                                                 yaklaşık 10 N’lık basınç kuvveti etki eder. Bu kuvvetin etkisini birçok
                                                 olayda gözlemlemek mümkündür. Vantuz yardımıyla ağır nesnele-
                                                 rin taşınması bu duruma bir örnektir. Bunun için öncelikle vantuz
                                                 kuvvetlice  yüzeye  bastırılarak  içindeki  havanın  tamamen  çıkması
                                                 sağlanır. Havasız kalan vantuzun her 1 cm sine 10 N’lık kuvvet etki
                                                                                       2
                                                 eder. Görsel 2.44’te görüldüğü gibi  kuvvetin etkisiyle yüzeye sımsıkı
                       Görsel 2.41: Kan basıncı
                                                 tutunan vantuz, araç camı  gibi  ağır  nesneleri bile taşıyabilecek hâle
                    Atmosferdeki havanın yetişkin
                 bir insana uyguladığı basınç kuv-  gelir.
                 veti  yaklaşık  160  000  N’dır.  Bu
                 kuvvet  16  tonluk  kütlenin  ağırlı-
                 ğına  eşdeğer  bir  kuvvettir.  Gör-
                 sel 2.41’deki gibi vücuttaki kanın
                 oluşturduğu  sıvı  basınç  kuvveti,
                 yüksek miktardaki bu basınç kuv-
                 vetini dengeler.
                    Uzayda  hava  olmadığından
                 vücuttaki  sıvı  basıncını  dengele-
                 mek  amacıyla  Görsel  2.42’deki
                 gibi astronotlara özel giysiler giy-
                 dirilir. Giyside oksijenle doldurulan
                 bir    katman  bulunur.  Bu  katman   Görsel 2.43: Batimetre     Görsel 2.44: Cam vantuzu
                 hem yapay bir açık hava basıncı
                 oluşturarak  astronotların  kan  ba-
                 sıncını dengeler hem de astrono-   Görsel  2.45’teki  gibi
                 tun nefes alabilmesini sağlar.  yiyeceklerin  ambalajlan-
                 (Komisyon tarafından yazılmıştır.)  masında  da  açık  hava
                                                 basıncının  etkisinden  ya-
                                                 rarlanılır.  Bunun  için  ön-
                                                 celikle  yiyecekler  naylon
                                                 ambalaja  konur.  Bir  ma-
                                                 kine  yardımıyla  ambalajın
                                                 içindeki  hava  boşaltılır.
                                                 Böylece dıştaki açık hava
                                                 basıncının etkisiyle plastik
                                                 ambalaj büzülerek içinde-         Görsel 2.45: Vakumlu gıdalar
                                                 ki  yiyecekleri  sıkı  bir  şe-
                        Görsel 2.42: Astronot
                                                 kilde kaplar. Bu işleme vakumlama adı verilir. Vakumlama işlemi
                                                 sonrasında hava ile teması kesilen yiyecekler uzun süre tazeliklerini
                                                 korur. Çerez, peynir, sucuk, et, balık en çok vakumlanan gıdalardır.

                                                       ÖRNEK

                                                     Torricelli deneyinde cıva yerine su kullanılsaydı yaklaşık
                                                  10,5 m’lik kapalı bir tüpe ihtiyaç duyulurdu. Bu durumu is-
                                                  patlayınız.
                                                  (d = 13,6 g/cm , d = 1g/cm , P = 76 cmHg)
                                                                             3
                                                                 3
                                                                                0
                                                    cıva
                                                                    su





                 90
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23