Page 8 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 8

SAĞLIK BİLGİSİ                                          neden olan maddelere “kanserojen” adı verilir. Kan-
                                                                    f)  Kanserojen  Madde:  Kanser  oluşumuna


                                                             ser,  bir  organ  veya  dokudaki  hücrelerin  kontrolsüz

       1. ÜNİTE                                              olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren tümörlere denir
                                                             (Görsel 1.10). Günümüzde birçok kimyasal madde-
                                                             nin  kanser oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
                                                             Yakın  zamanlara  kadar  güvenli  ve  zararsız  kabul
                                                             edilen birçok kimyasalın kanserojen olduğu kanıtlan-
                                                             mıştır.
                                                                    Yirmi  birinci  yüzyılda  kanser  konusunda  en
                                                             önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis
             Görsel 1.10                                     olduğu bilinen bir gerçektir (Görsel 1.11). Bu nedenle
             Kanser hücresi                                  kanserojen  maddelerin  tespiti  ve  bunlara  karşı  ge-
                                                             rekli önlemlerin zamanında alınması oldukça önem-
                                                             lidir.
                                                                    g)  Genetiği  Değiştirilmiş  Organizmalar
                                                             (GDO): Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya
                                                             da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir
                                                             karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı or-
                                                             ganizmalardır. GDO’lu soyadan ve mısırdan üretilen
                                                             früktoz, yağ, sakkaroz, glikoz şurubu, nişasta içeren
    20
                                                             günlük  tüketim  maddeleri  (hazır  çorbalar,  çikolata-
                                                             lar, gofretler, bebek mamaları, şekerlemeler, bisküvi,
                                                             bitkisel  yağlar,  pudingler,  krakerler  vb.)  ve  GDO’lu
                                                             soya ve mısırı yem olarak tüketen büyükbaş, küçük-
                                                             baş hayvanların etleri, sütleri, yağları da GDO riskini

             Görsel 1.11                                     taşımaktadır. Bilim insanları tarafından GDO içeren
             Erken teşhis                                    gıdaların  insan  sağlığına  zararlı  olabileceği  belirtil-
                                                             mektedir. Özellikle antibiyotiğe karşı direnç, alerji ve
                                                             kısırlık gibi olumsuz etkileri olduğu savunulmaktadır.
                                                             Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddi-
                                                             aları dile getirilmektedir.
                                                                    ğ)  Vektörler:  Hastalık  yapan  mikroorganiz-
                                                             maları, insanlara taşıyan eklem bacaklılara ve kemi-
                                                             ricilere “vektör” denir. Bunlar arasında sıçan, fare gibi
                                                             kemiriciler, sivrisinek, tahtakurusu, bit, pire, kene ve
                                                             karasinekler sayılabilir (Görsel 1.12). Vektörler hay-
                                                             vanlardan ayrı olarak incelenmektedir. Vektörle yayı-
                                                             lan hastalıklar arasında tifüs, veba, tifo ve sıtma gibi
                                                             hastalıklar bulunmaktadır. Vektörlerle bulaşan hasta-
                                                             lıkların  ortadan  kaldırılmasında  kimyasal  kontrol  ve
                                                             aşılama işlemi yapılır, hastalığı bulaştıran hayvanlar
                                                             yok edilir.
            Görsel 1.12
            Vektörler

                                      1.1.1.3. Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Yolları


                                             İnsan  sağlığına  zarar  veren  unsurların  giderilmesi,  sağlığın  korun-
                                      ması ve hastalıkların tedavisi için yapılan çalışmalar “sağlık hizmeti” olarak
                                      adlandırılır. Aynı zamanda toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi amacına
                                      yönelik yürütülen faaliyetlerdir.
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13